Hoe mindfulness mij helpt in het moederschap

De hele corona situatie vraagt nogal wat van je mentale weerbaarheid. Dit geldt voor iedereen, maar als moeder merk ik helemaal dat ik behoorlijk wat verschillende emoties beleef. Graag deel ik met jullie welke drie dingen mij helpen in mijn mentale gezondheid en welke wisselwerking dat heeft op mijn zoontjes. Ik beschrijf drie dingen die het beoefenen van mindfulness (of bewuste aandacht) mij hebben geleerd en helpen.

1. Start van de dag
Als ik in de ochtend al bij de pakken neer ga zitten, kan ik er de donder op zeggen dat het geen fijne dag gaat worden. Ik probeer daarom vaak in de ochtend een intentie uit te spreken.  Vaak zeg ik tegen mijn zoontjes als ze wakker worden “het is een mooie nieuwe dag”. Dat geeft direct een positief gevoel. Als het vervolgens in de dag vaak mis gaat, kom ik in mijn hoofd terug op deze intentie. Het seintje wat je hersenen dan krijgt werkt. Het is een paar keer oefenen en spelen ermee, maar helpt echt. Een intentie die ik ook regelmatig gebruik is “vandaag ben ik kalm en geduldig” of “vandaag ga ik genieten”. De energie die het uitspreken van zo’n intentie doet is vaak de energie die je terug krijgt. Andersom werkt het ook. Als ik denk het is echt een dag waarbij alles misgaat, dan is dat meestal ook zo😉.

2. Bewust van de spiegel
Enorm confronterend vind ik dat mijn kinderen een spiegel zijn van mijn eigen gedrag. Wanneer ik merk dat mijn jongens irritant en lastig zijn, kan ik achteraf vaak merken dat ik daar zelf een bijdrage in heb gehad. Ik ben dan chagrijnig naar ze geweest, snauwerig en heb ze halve of weinig aandacht gegeven. Aangezien ik mij ervan bewust ben, kan ik het inmiddels ook omdraaien. Ik probeer bijvoorbeeld niet direct te reageren met een snauw, maar tel even tot drie. Ik ben hierbij niet streng voor mijzelf, want soms lukt dit totaal niet. Juist op een speelse manier hiermee om gaan en mijzelf niet veroordelen helpt. Ook al lukt het mij niet altijd, ik ben mij er wel van bewust dat de manier waarop ik tegen mijn zoontjes praat voor een groot deel bepalen hoe ze zelf praten en reageren. Ik kan zoveel leren door goed te kijken naar wat mijn zoontjes mij proberen te vertellen. Daarom geloof ik ook niet zo in opvoedmethodes, maar probeer ik het dicht bij mijzelf te houden en vind ik het belangrijk hoe we als gezin met elkaar omgaan.

3. Je gedachten niet de dag laten bepalen
Soms zijn er dagen dat ik nogal kan balen van de huidige situatie, alleen helpt mij dit niet verder.
Wanneer ik volledig in het moment ben, zijn er vaak veel dingen om van te genieten. Het zijn meestal mijn gedachten die het verpesten. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ik probeer meer aandacht te geven aan de dingen waar ik dankbaar voor ben en nu waardeer, dan de dingen die ik moet missen. Soms lukt dit ook totaal niet en dat is ook oké. Alles mag ruimte krijgen. Ik vind het zelf heerlijk om de dag te beginnen met een geleide meditatie. Ik gebruik hiervoor de app “Insight Timer’’. Je vind er honderden meditaties op, maar net waar je behoefte aan hebt. Vaak lukt het mij niet in de ochtend, aangezien mijn jongste zoontje al erg vroeg wakker is. Dan doe ik het wel eens s ’avonds voor het naar bed gaan of nadat ik de jongens naar bed heb gebracht. Het helpt echt om mijn hoofd te kalmeren. Door te mediteren zorg je ervoor dat je ademhaling langzamer gaat, je hartslag vertraagt en je bloeddruk lager wordt. Daarnaast ontspannen je spieren zich. Zeker als je weinig slaap hebt, kan je dit een enorme oppepper geven. Wanneer ik mij kalm voel en rustiger kan reageren, merk ik dit direct terug aan mijn kinderen en dat is mij zoveel waard.

Zijn er dingen die jou helpen gedurende de dag? Leuk om dit te delen onder deze post. Zo helpen we elkaar!

Children learn more from what you are than what you teach”

                                                      – W.E.B. DuBois –

Wil je meer leren over Mindfulness toepassen in je dagelijks leven? In oktober biedt FEM in beweging, de
8- weekse cursus aan. Een cadeau voor jezelf! Check hier voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.